Жена оглави социалдемократическата партия в Германия
Фото: www.dnevnik.bg

Жена оглави социалдемократическата партия в Германия

6 новини, 7

Германската социалдемократическата партия избра за свой председател бившата министърка на труда Андреа Налес - първата жена начело на най-старата политическа формация в страната, която ще има за задача да извде социалдемократите от сегашната им криза, предаде Франс прес.

На извънреден конгрес в западния град Висбаден 47-годишната самотна майка Налес получи 66 процента от гласовете срещу бившата полицайка и кмет на Фленсбург Зимоне Ланге.

"Днес на този партиен конгрес разбихме стъкления таван в ГСДП. И той ще остане отворен", изрази задоволство Налес.

Андреа Налес заменя на лидерския пост Мартин Шулц, който оглави партията през март 2017 г., но я доведе до най-тежкото й изборно поражение на 24 септември и напусна поста през февруари.

За пръв път двете най-големи германски национални партии се ръководят от жени - социалдемократите от Налес, а консерваторите от Ангела Меркел. Жени заемат и ключови постове начело на крайната левица, еколозите и крайната десница.

Избирането на Налес е исторически момент, изрази задоволство и.д. лидер на социалдемократите, финансовият министър Олаф Шолц. По думите му това е "знак за отдавна очакван прогрес и е хубаво, че настъпва сега".

Андреа Налес ще има за задача да сплоти раздираната от разделения партия, която с нежелание се включи в трета голяма коалиция с канцлерката Ангела Меркел.

В днешната си реч Андреа Налес обеща да се бори за повече с...

    Повече за dnes.bg