Здравният министър: Реформата ще намали доплащането за лечение
Фото: www.actualno.com

Здравният министър: Реформата ще намали доплащането за лечение

7 новини, 6

Узаконяването на доплащанията за лечение ще намали разходите на гражданите, каза здравният министър Кирил Ананиев в понеделник пред бТВ. “Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега”, допълни той. Преди седмица здравният министър представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – здравната каса и застрахователите да работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка.

Вторият вариант предвижда задължителната здравна застраховка от 8% да отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател, която ще струва по 12 лв на месец. При представянето на идеите Ананиев само маркира модела за пълна демонополизация на здравната каса и коментира, че е по-вероятно към него да се пристъпи на по-късен етап, след като първо се реализира моделът със съвместно работещи обществен фонд (НЗОК) и частни застрахователи.

В понеделник здравният министър каза, че въпреки тези допълнителни 12 лв. за здравна застраховка, българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега “под масата”. БСП вече обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи. Корнелия Нинова нарече този модел на реформите “държавен геноци...

    Повече за mediapool.bg