Здравната каса ще продължи да плаща всички лекарства за хронично болните© actualno.com

Здравната каса ще продължи да плаща всички лекарства за хронично болните

, 5 новини, 20 прегледа

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща всички препарати за лечението на хронично болни пациенти, реши надзорният съвет на касата. В четвъртък лекарски и пациентски организации сигнализираха, че проектът за Национален рамков договор за 2020 г. ще ощети хиляди хронично болни, защото предвижда касата да покрива само до два комбинирани лекарствени продукта за пациент.

От здравната каса увериха, че няма да допуснат в рамковия договор да се приемат текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени хора с хронични заболявания. След заседание на надзорния съвет на касата днес оттам обявиха, че споровете са изчистени и остава възможността хронично болните да получават лекарствата си, както досега.

Всеки здравноосигурен ще има право на профилактичен преглед без ограничение, като на личните лекари ще бъдат осигурени направления за това, информира БНР. Ще се запази и тримесечната рецепта, така че пациентите да не бъдат разкарвани по няколко пъти до лекаря си.