Нивото на Сена в Париж продължава да се покачва
Фото: btvnovinite.bg

Нивото на Сена в Париж продължава да се покачва

12 новини, 4

Парижани запазват спокойствие на фона на покачващото се ниво на река Сена, което доближава върхови стойности, предаде Асошиейтед прес. Районът на Париж е силно засегнат от наводненията, причинени в страната през изминалата седмица, но животът във френската столица като цяло запазва обичайния си ритъм. Очаква се равнището на Сена скоро до достигне върхови стойности, но без да надхвърля рекордните нива, съобщи информационната служба "Вижикрю", която следи тези промени.

Нивото на реката в и около Париж вече надминава 5.5 метра, очаква се да стигне до 6 метра. Около 400 души са били евакуирани в окръг Вал дьо Марн, южно от Париж, заради наводненията. Засегнат е и центърът на френската столица, където придошлата вода е заляла кейовете. Музеите покрай двата бряга на реката засега предвиждат да останат отворени, но са задействали план за защита при наводненията. В Лувъра на безопасно място вече са преместени 35 000 произведения на изкуството, съхранявани в зони в риск от наводнение.

Очаква се нивото на Сена да се покачва още и да надмине 6 метра. Докато наводненията през 2016 г. причиниха смъртта на двама души в района на Париж, а няколко бяха ранени, този път няма данни за жертви. Като предпазна мярка парижките власти затвориха няколко тунела, паркове и приземния етаж на музея "Лувър". Затворени са пътища по бреговете на Сена, както и някои гари покрай реката, но като цяло тези ме...

    Повече за mediapool.bg