Започват откритите изслушвания по разследването за импийчмънт на Тръмп3Фото© dnes.bg

Започват откритите изслушвания по разследването за импийчмънт на Тръмп

, 19 новини, 7 прегледа

Днес във Вашингтон започва голям политически спектакъл - първите открити изслушвания на ключови свидетели по разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Тръмп вече определи изслушванията като "маскарад" и се зарече да потърси реванш на изборите догодина.

Седмици наред при закрити врата в продължение на часове бяха изслушани в Конгреса ключови свидетели по случая. Сега първи ще говори американският шарже д'афер в Киев Бил Тейлър, който беше и един от изслушаните при закрити врата. Изслушването му ще бъде пред комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Демократите не са го избрали случайно. Неговите показания през октомври бяха сред онези, които най-силно затвърдиха подозренията за шантаж на Тръмп спрямо Украйна.

Тази фаза на публични изслушвания показва, че демократите се доближават до края на разследването си, за да съставят обвинително досие за импийчмът срещу милиардера. Подобна процедура не е имало в САЩ от над 20 години. Предната беше "аферата Люински", засегнала президента демократ Бил Клинтън.