Заев и Ципрас са фаворити за Нобеловата награда за мир
Фото: www.mediapool.bg

Заев и Ципрас са фаворити за Нобеловата награда за мир

13 новини, 6

Македонският премиер Зоран Заев и неговия гръцки колега Алексис Ципрас могат да станат кандидати за Нобелова награда за мир. Това каза пред шведската агенция ТТ Виктор Нумелин, който е специален редактор за отличието.

Той допълни, че ниската избирателна активност на референдума в Македония може да попречи на номинацията на Заев и Ципрас, но все още нищо не е изключено.

Нумелин призна, че е публична тайна, че имената на двамата премиери се споменават като кандидати за Нобеловата награда и всяка година има дискусии около номинациите.

Освен отношенията между Македония и Гърция, сред обсъжданите предложения е и Корейският полуостров заради напредъка в дипломацията между Северна и Южна Корея и ядреното разоръжаване на КНДР.

Все пак немалка част от комисията на приза смята, че Заев и Ципрас са подходящи кандидати за Нобелова награда.

Припомняме, че на 17 юни Гърция и Македония сключиха исторически договор, с който се слага край на 27-годишния спор между двете държави. Въпреки недоволството на по-голямата част от гръцките граждани беше прието името "Северна Македония".

Ако бъде окончателно прието, новото име на страната ще й отвори пътя към членство в Европейския съюз и НАТО. Процесът по интеграция би трябвало да започне още от следващата година.

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религи...

    Повече за webcafe.bg