Задължителното образование за 4-годишните ще е само в градините4Фото© actualno.com

Задължителното образование за 4-годишните ще е само в градините

, 9 новини, 8 прегледа

Ще предложим на народните представители задължителната предучилищна подготовка за децата на четири години да е само в детските градини, а не в училищата. Децата на четири години са малки и не е подходящо да "се смесват" с големите ученици в училищата, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти, след като на заседанието на парламентарната образователна комисия от "БСП за България" го попитаха каква е готовността за въвеждането на тази нова мярка за четиригодишните деца, предава БТА.

"Силно убедени сме, че тази мярка трябва да се реализира, но това няма да се случва на всяка цена. Трябва да се направи разумно, с разумен гратисен период, който ще бъде достатъчно дълъг", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че предучилищната подготовка за четиригодишните деца е ключова за когнитивното, социално-поведенческото и за езиковото им развитие.

Децата от семейства, в които няма отношение към образованието, имат много големи дефицити и ако не са постъпвали в детска градина, учат много по-малко години и по-често отпадат от училище, каза министър Вълчев. Той съобщи, че сега 78 процента от децата на четири години у нас са записани в детска градина и за тях нищо няма да се промени.