За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев2Фото© actualno.com

За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев

, 11 новини, 8 прегледа

Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация - малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще. Това се посочва в позиция на държавния глава, разпространена два часа, след като парламентът с голямо мнозинство подкрепи ветото му върху текстове от Закона за извънредното положение.

Според оценката на президента днес българският парламент е проявил отговорност в интерес на цялото общество, но подчертава, че няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки.

Румен Радев отново отправя призив към изпълнителната и законодателната власт да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение: "Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите."