ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Двуметров тенисист в мач за титла от Големия шлем

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Двуметров тенисист в мач за титла от Големия шлем

15 новини, 5

За първи път тенисист с ръст над два метра стигна финал на турнир от „Големия шлем".

203-сантиметровият Кевин Андерсън го направи на US Open след победа над Пабло Кареньо Буста (Испания).

Съперник на южноафриканеца тази вечер ще бъде друг испанец - водачът в ранглистата Рафаел Надал (Исп), който пък обърна един друг гигант - Хуан Мартин дел Потро.

„Направо нямам думи! Пътят бе дълъг и труден, но е привилегия да играеш с някои от най-добрите в историята и че са ти дали шанс да стигнеш далече в турнира. И двамата за първи път стигнахме до този етап на най-големия стадион за тенис в света. В края нямаше как да сдържа емоциите си. На седмото небе съм", сподели Андерсън.

По-рано през сезона той падна до №80 в ранглистата, след като пропусна откритото на Австралия заради контузия на бедрото.

31-годишният специалист в сервиса е първият от Южна Африка на финал на US Open след Клиф Дриздейл през 1965 г. и първият от тази държава, стигнал до мач за титла в „Големия шлем", след Кевин Кърън, който на Australia Open през 1984 г. загуби от Матс Виландер.

Андерсън е 32-и в света и така стана тенисистът с най-ниско класиране на финал на US Open от въвеждането на ранглистата на АТП през 1973 г.

В „Големия шлем" този рекорд се държи от Жо-Вилфрид Цонга (Франция), който бе 38-и на финала в откритото на Австралия през 2008 г., когато отстъпи пред Новак Джокович.

Надал ще опита да спечели третат...

    Повече за novsport.com