За и против масовите тестове за коронавирус2Фото© dnes.bg

За и против масовите тестове за коронавирус

, 9 новини, 17 прегледа

"Тествайте, тествайте, тествайте" - повтаря Световната здравна организация (СЗО). Но кого и защо да тестваме. Стратегията за масови тестове е ефикасна в държава като Южна Корея, но не може да бъде прилагана еднакво навсякъде при сегашното състояние на нещата. Това е мнението на експерти, цитирани в сряда от агенция Франс прес.

"За да победим, трябва да атакуваме вируса с агресивни и целенасочени стратегии - да тестваме всеки подозрителен случай, да изолираме всеки потвърден и да откриваме и поставяме под карантина всички в близък контакт", каза в понеделник генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призна обаче, че такава е теорията.

Но на практика "някои страни нямат капацитета да приложат тези агресивни мерки". "Всичко зависи от равнището на развитие на държавата - казва пред АФП специалистът по обществено здравеопазване и епидемиология Антоан Флао. "Най-добрата стратегия зависи тясно от етапа, на който е епидемията, и от наличността на тестове", написа американският епидемиолог Марк Липсич в анализ на в. "Вашингтон пост".