Ядрените сили с по-модерни арсенали© dnes.bg

Ядрените сили с по-модерни арсенали

, 7 новини, 8 прегледа

На планетата има 600 бойни глави по-малко

Техеран увеличава добиването на обогатен уран

Световните ядрени сили продължават да модернизират арсеналите си по най-съвременни стандарти, докато същевременно общият брой налични ядрени бойни глави на планетата продължава да спада. Това сочат заключенията от редовния доклад на Стокхолмския международен институт за мирни изследвания (СИПРИ), цитиран от “Дойче Веле”.

Деветте световни ядрени сили – Русия, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, са разполагали общо с приблизително 13 865 бойни глави в началото на 2019 г. или 600 по-малко от м.г. Според експертите в Стокхолм намаляването на бройката се дължи на спазените ангажименти от страна на САЩ и Русия по договора “Нов СТАРТ” за намаляване на стратегическите въоръжения.

Вашингтон и Москва разполагат респективно с по 6 500 и 6 185 ядрени бойни глави, 1/4 от коитоса на оперативно разположение на въоръжените сили на страната. Между двете държави не съществува споразумение за продължаване на е”Нов СТАРТ” след изтичането му през 2021 г., припомнят наблюдатели.