Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка© dnes.bg

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

, 6 новини, 10 прегледа

Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан-бутан – това е версията на газстанцията за фаталния взрив в Добрич. При инцидента една жена загина, а дъщеря ѝ беше ранена. Газовата бутилка на взривеното такси е избухнала, без да се запали, твърдят от бензиностанцията.

„Няма възпламеняване и пожар, а е причинена от неизправна газова бутилка, която най-вероятно е манипулирана от собственика или от някой друг. Бутилката е за пропан бутан, а собственикът на колата е пожелал да зареди метан, смята представителят на бензиностанцията Димитър Димитров, цитиран от БТВ.

Техническа неграмотност е довела до трагичния инцидент, предполагат от Асоциацията на авто и газови системи у нас. „Една пропан-бутанова бутилка е изчислена да издържа до налягане от 30 бара, съответно една метанова бутилка издържа 300 бара. В момента, в който една пропан-бутанова бутилка е поставена в система за метан, от това свръхвисоко налягане се е получил взривът“, обяснява Георги Илиев от Асоциация на сервизите и вносителите на автогаз системи в България.