Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия
Фото: www.mediapool.bg

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

8 новини, 9

Министрите на външните работи от Европейския съюз остро осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. Общо бе мнението, че предприетите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ограничени въздушни удари по цели в Сирия, свързани с производство и съхранение на химическо оръжие, имат за цел единствено да предотвратят нови атаки с такива вещества. Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани бяха основните теми на Съвета "Външни работи", който се проведе в понеделник в Люксембург.

България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от Министерството на външните работи. Външните министри потвърдиха позицията на ЕС, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия. "Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева", каза Захариева пред колегите си.

"ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Даваме сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на ООН за плавен политически преход. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока", добави тя. В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за въ...

    Повече за mediapool.bg