Volkswagen ще плати глоба от 1 млрд. евро в Германия по скандала дизелгейт
Фото: profit.bg

Volkswagen ще плати глоба от 1 млрд. евро в Германия по скандала дизелгейт

9 новини, 8

Германският автомобилостроител Volkswagen съобщи днес, че е приел да плати на германските власти глоба от 1 млрд. евро (1,2 млрд. д.) заради скандала с манипулираните данни за емисиите отработени газови на дизелови автомобили, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Прокуратурата заключи, че Volkswagen не е извършвал надлежен контрол върху дейността на департамента за разработване на двигатели, заради което в света са били продадени близо 10,7 милиона дизелови коли с незаконен софтуер, манипулиращ данните за емисиите, посочва Асошиейтед прес.

Voklswagen призна през септември 2015 година, че е манипулирал данните при американските тестове за измерване на отделените вредни газове. Скандалът, станал известен като дизелгейт, доведе до множество съдебни дела за милиарди долари в няколко страни, а политиците в САЩ и Европа обърнаха сериозно внимание на въпроса за вредните емисии, отделяни от дизеловите двигатели.

През август основният завод на Volkswagen в германския град Волфсбург временно ще спре производство. Колко време обаче заводът ще остане затворен, още не е ясно.

След това там ще се правят само тези модели, които съответстват на Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) - новата процедура за тестване на разхода на гориво и нивата на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата, която се извършва в реални условия по време на път.

Екостандартът WLTP става...

    Повече за investor.bg