Външно министерство не е получвало информация за Андон Миталов© actualno.com

Външно министерство не е получвало информация за Андон Миталов

, 5 новини, 12 прегледа

/КРОСС/ "В Министерството на външните работи не е получавана информация кой ще бъде българинът, на когото ще бъде забранено да влиза в САЩ", това заяви пред bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Съдия от Специализирания наказателен съд е първият българин със забрана да пътува до САЩ заради „сериозна корупция“. Името му е Андон Миталов и според американския държавен секретар Майк Помпео „в качеството си на длъжностно лице, съдията е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“. А колеги на Миталов обясниха, че той се ползва с добро име в средите и никой не е очаквал той да попадне в „забранителен списък“.

Георгиев обясни, че не може да коментира защо американските власти са избрали да оповестят информацията публично. Той беше категоричен, че не е чувал името на магистрата преди.„Не мога да кажа, че беше изненада, защото нямах предварителни очаквания. Явно обществото е било с нагласата да чуе някое по-известно име. Така или иначе в една ситуация, в която неизвестните са много – спекулациите растат“,подчерта зам.- министърът.