ВМРО предлага нов личен документ за българите зад граница3Фото© economic.bg

ВМРО предлага нов личен документ за българите зад граница

, 12 новини, 8 прегледа

ВМРО внесе законопроект за въвеждане на нов тип личен документ, който да дава право на българите в чужбина без българско гражданство и да имат по-лесен достъп до България. Според депутатът Юлиан Ангелов новата карта ще даде възможност за облекчаване на процедурата за българите в чужбина, които нямат българско гражданство, да живеят, да учат и да работят в България.

"Идеята на законопроекта е хората с български произход, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство. По подобие на Полша и Гърция ние предлагаме създаването на Карта "Българин", за която ще имат право да кандидатстват българи, живеещи в чужбина, и в рамките на три месеца да я получат. С нея те ще могат трайно да пребивават на територията на България", каза Ангелов.

Картата трябва да се издава от МВР или от българските консулски служби. Тя ще дава възможност за безвизово пътуване до България. От нея ще могат да се възползват всички хора с български произход, които не са осъждани и не застрашават националната сигурност на държавата. Картата не дава същите възможности като гражданството – с нея българите няма да могат да гласуват.