Ветеринари са установили в Добрич частен двор със 150 прасета, отглеждани без никакви мерки за биосигурност© actualno.com

Ветеринари са установили в Добрич частен двор със 150 прасета, отглеждани без никакви мерки за биосигурност

, 5 новини, 15 прегледа

В частен двор, близо до авиобазата в Добрич, без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета, които бързо трябва да бъдат ликвидирани, съобщиха от пресцентъра на областната управа за започналите от днес проверки в региона на т.нар. задни дворове заради опасността от Африканска чума по свинете. В обхода на един от екипите на Областната дирекция по безопасност на храните се е включил и областният управител Красимир Кирилов, съобщи БТА.

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица. От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото.