VAR и четвърта смяна на Световното в Русия
Фото: www.actualno.com

VAR и четвърта смяна на Световното в Русия

5 новини, 10

ФИФА утвърди използването на системата за видео помощ на съдиите VAR за мачовете от световното първенство по футбол в Русия през лятото.

Решението беше прието на срещата на световната футболна централа в Богота, Колумбия. В него няма изненада, тъй като преди дни то беше предложено от работна група, но се чакаше официално потвърждение.

Системата се използва вече в няколко националния първенства като Серия "А", Бундеслигата и други и не се приема еднозначно. Мондиал 2018 ще стане първият в историята с VAR.

Друга важна новина от Богота е въвеждането на четвърта смяна в продълженията на срещите на световното след груповата фаза.

Подобна възможност имаше и на турнира за Купата на конфедерациите през 2017 година. Тя беше използвана само един път - по време на мача между Португалия и Чили от полуфиналите.

"Надявам се, че с VAR даваме на съдиите инструмент за намаляване на грешките. Това е особено важно за мачове от световното първенство.

Смятам, че е абсурдно в днешно време всеки, който гледа мач от дивана, да знае имало ли е грешка, а съдията - не.

В началото и аз бях настроен скептично, но ако не опитате, няма да знаете струвало ли си е нещо или не. Всеки съдия допуска важна грешка средно по веднъж на три мача. Анализът ни показа, че благодарение на VAR това вече става един път на 19 срещи", коментира президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Webcafe.bg предупреждава, че администратор...

    Повече за webcafe.bg