Валери Симеонов заговори за данъци върху хазарта
Фото: www.mediapool.bg

Валери Симеонов заговори за данъци върху хазарта

7 новини, 6

Вицепремиерът Валери Симеонов заговори за въвеждане на данък върху хазарта и задължение компаниите от бранша да дават повече пари за спорт по подобие на държавния Български спортен тотализатор. Той беше провокиран от атаките на хазартното лоби срещу промените в Закона за хазарта, които забраняват и непряката реклама и ограничават продажбата на лотарийни билети. Срещу промените в закона се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), от Българския футболен съюз и от футболните клубове, чиито спонсори са хазартните оператори, както и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която влизат най-големите телевизии.

Хазартните оператори са сред спонсорите на част от футболните клубове, а "Национална лотария" на Васил Божков се оказа най-големият телевизионен рекламодател за 2017 г. Провокиран от недоволството, Симеонов каза още, че при обсъждането на законопроекта депутатите от неговата партия ще предложат и въвеждането на данъци върху хазарта. В момента компаниите от този бизнес плащат 15% такса върху оборотите си.

Според вицепремиера трябвало да има и данъци, включително ДДС. ДДС върху хазарта обаче не се начислява, тъй като това се смята за сигурен механизъм за източване на бюджета и постъпленията от такъв данък биха били много по-малко от загубите от него. Вицепремиерът отново повтори тезата си, че в момента единст...

    Повече за mediapool.bg