Валери Симеонов: На Калиакра не препускат стада коне
Фото: www.mediapool.bg

Валери Симеонов: На Калиакра не препускат стада коне

5 новини, 6

Степите край Калиакра са “хендеци“ (ров край пътя-разг.), които нямат нищо общо с юношеските романтични представи за безкрайни степи, по които препускат стада коне. Това обясни в сряда вицепремиерът Валери Симеоновпред БНТ по казуса "Калиакра". Той допълни, че няма как да е степна територия нещо, което е усвоено и пресичано от пътища и върху което има изградени обекти. Вицепремиерът коментира, че степите би трябвало да продължават и на румънска територия, но там нямало такива защитени зони.

"Тези степи трябва да се кръстят понто-балчишки или понто-български степи, за да се знае, че става дума за нещо уникално. И не знам какво ще донесе това на България в туризма или в друг сектор. Това са едни пустеещи хендеци, които никога не са използвани", каза той. Валери Симеоновне смята, че под защита трябва да бъдат поставяни видове птици, които тук са в изобилие, само защото са изчезнали от други райони на Европа.

"Решението на казуси като този за "Калиакра" минават в плащането на чужди грехове", допълни той и прогнозира, че след намирането на решение за "Калиакра", трябва да се намери изход и от проблемите със защитените зони в Балчик, Шабла, Рила, Банско и Странджа. Според него една от причините за това е, че защитените зони били очертавани с флумастер под натиска на екологични организации.

Другата причина за Симеонов е, че след като са взети решения от държавата за границите на "Н...

    Повече за mediapool.bg