(OF) Привърженици на референдума за независимост на Каталуния започнаха да окупират училища, за да гарантират, че ще има гласуване
Фото: www.dnes.bg

(OF) Привърженици на референдума за независимост на Каталуния започнаха да окупират училища, за да гарантират, че ще има гласуване

22 новини, 15

Активисти на референдума за независимост на Каталуня започнаха да окупират училища, в които трябва да има избирателни секции, за да гарантират, че в неделя в тях ще може да се гласува, предава БНР.

Междувременно, каталунските власти са получили нареждане да разчистят от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне произвеждане на референдума. Мадрид заяви, че плебисцитът е незаконен и няма да се състои.

В Каталуния днес е ден за размисъл. Снощи стотици хиляди хора се събраха на заключителен митинг в центъра на Барселона, развяваха знамената на Каталуния, скандираха и пееха.

Премиерът Карлес Пучдемон отправи пламенен призив.

"Ние сме хора, които са свикнали с трудностите. Всяка следваща трудност ни прави по-силни. Приятели, за да е победата ни пълна, нека в неделя се облечем в подходящи дрехи, като за референдум, и да тръгнем от къщи с готовност да променим историята! Нека сложим край на този процес и да поставим началото на прогреса - социален, икономически, културен и национален"!

"Жителите на Каталуня вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътят към нов живот", каза още той, а множеството възторжено приветства думите му.

"Искаме да изразим уважението, почитта си, дори ако щете, любовта, която изпитваме към Испания", заяви по-рано на пресконференция в Барселона вицепремиерът на Каталуня Ориол...

    Повече за cross.bg