В Източна Украйна проруските сепаратисти копаят траншеи срещу танкове
Фото: radio.slivenbg.net

В Източна Украйна проруските сепаратисти копаят траншеи срещу танкове

8 новини, 4

Под палещото слънце десетина души копаят сухата земя. Четири години след избухването на конфликта в Източна Украйна, проруски сепаратисти изграждат нова фортификационна линия срещу "украинските танкове", съобщава агенция Франс прес. "Ние подготвяме резервни позиции в случай на евентуална офанзива" на Киев, обяснява Олег, 49-годишен безработен, дошъл да участва в започналите преди месец строителни работи по призива на сепаратисткия батальон "Восток".

Пред него се простира огромен ров, дълъг неколкостотин метра и дълбок два метра, снабден с три заслона от дървени трупи, изградени от Олег и другарите му, поддръжници на сепаратистите, повечето от които са мускулести мъже в камуфлажни дрехи. Представящи се за "доброволци", те се събират през уикендите и празничните дни близо до гробище в покрайнините на Ясинувата, градче близо до сепаратистката "столица" Донецк и само на три километра от фронтовата линия.

"Оттатък този хълм там вече е врагът", посочва Андрей, 50-годишен мъж с брада, боец от батальона "Восток", който се представя с партизанското си име Рева. "Според вас, колко време ще отнеме на украинските танкове да дойдат оттам до центъра на Донецк?" допълва Александър Семьонов, "ветеран" от "Восток". Въоръжени с лопати, триони и чукове, тези мъже изграждат "втора фортификационна линия" за "армията" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Конфликтът, противоп...

    Повече за mediapool.bg