В Бюджет 2018 няма нарушение на конституцията
Фото: www.mediapool.bg

В Бюджет 2018 няма нарушение на конституцията

7 новини, 2

Конституционният съд не откри нарушение на конституцията при приемането на Бюджет 2018, става ясно от решение на институцията, обявено във вторник. БСП поиска текст от Закона за държавния бюджет за 2018 г. да бъдат обявени за противоконституционни заради нарушение на процедурата по гласуване. Депутатите от левицата твърдяха, че една от разпоредбите е гласувана три пъти в разрез с конституцията, която предвижда, че законите се приемат на две четения.

Предмет на делото беше чл. 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. "Субсидии и други текущи трансфери", който се отнася до бюджета на Министерския съвет. Проектът на правителството предвиждаше по това перо да бъдат предвидени 5 млн. лв., а депутатът от БСП Васил Антов бе предложил сумата е да е 6.13 млн. лв. Целта му бе допълнителните 1.13 млн. лв. да бъдат насочени към xpaм-пaмeтниĸa "Cв. Aлeĸcaндъp Heвcĸи" и мaнacтиpa "Cв.

Гeopги Зoгpaф" нa Aтoн. Заради гласуването на бюджета посреднощ в края на ноември депутатите допуснаха грешка, като първо приеха текста на левицата, после при поисканото прегласуване го отхвърлиха, а на следващия ден, при гласуването на целия чл. 6, го отхвърлиха. В крайна сметка правителството със свое решение осигури средствата за духовните храмове въпреки текста в закона за бюджета. Конституционният съд не приема позицията на БСП, че разпоредба от закона за бюджета за 2018 г., касаеща сумата за субсидии и текущи тран...

    Повече за mediapool.bg