Украински съд освободи от ареста Михаил Саакашвили
Фото: dnes.dir.bg

Украински съд освободи от ареста Михаил Саакашвили

6 новини, 9

Михаил Саакашвили и негови привърженици, включително няколко украински депутати, посрещнаха с аплодисменти решението на съда да го освободи.

Съдия Лариса Цокол от Печорския районен съд в столицата Киев не удовлетвори искането на прокуратурата да остави бившия грузински президент под стража, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Украинската прокуратура обвинява 49-годишния опозиционер в подпомагане на престъпна организация - обвинения, които той твърди, че са били изфабрикувани, за да бъде възпрепятствана неговата кампания да свали от власт президента Петро Порошенко, отбелязва Ройтерс.

"Нямаме нужда от конфронтация... Нито от държавен преврат", каза на излизане от съда Саакашвили, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че "трябва да бъде сложен край на корупцията и на узурпирането на властта" от Порошенко.

По-рано бившият грузински президент, който е подсъдим в Украйна за нелегално влизане в страната и за подкрепа за криминална организация, отхвърли пред съда всички обвинения срещу него като "политически мотивирани" и каза, че руският президент Владимир Путин има пръст в неговите юридически проблеми, предаде ДПА.

"Смятам се за пленник на украинската олигархия и на Путин", каза той пред съда в Киев.

Саакашвили, който скъса приятелството си с Порошенко и го обвини в корупция и узурпиране на властта, бе задържан в петък преди да оглави протестно шествие в украинската сто...

    Повече за dnes.dir.bg