Газпром спря доставките на газ за Украйна
Фото: profit.bg

Газпром спря доставките на газ за Украйна

22 новини, 10

Украйна изпитва недостиг на природен газ от 10 милиона кубични метра на ден и от събота намалява за четири дни потреблението на газ с 5-10 процента заради липса на доставки от Русия, съобщи ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Андрий Коболев, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Той каза това днес на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Ръководителят на енергийната компания посочи, че според метеорологичните прогнози ниските температури в страната ще продължат още няколко дни, ориентировъчно до 4 март, след което дневното потребление на газ ще се върне в рамките на 160 млн. куб. метра спрямо сегашните 200 милиона.

Андрий Коболев подчерта, че Киев има юридически основания да взима газ от транзитната тръба, но няма да го направи.

Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев заяви, че холдингът е получил от "Нафтогаз" предплата за мартенските газови доставки, но я е върнал поради несъгласуване на допълнително споразумение към договора, така че доставките няма да започнат.

В сряда Столкхолмският арбитраж задължи "Газпром" да плати 2,56 милиарда долара по транзитния договор с "Нафтогаз Украйна", но компанията изрази несъгласие с това решение на съда и обяви намерението си да "защитава правата си в съответствие с приетото законодателство".

В тази връзка украинският президент Петро Порошенко посочи, че Киев ще иска запор на активите на Газпр...

    Повече за investor.bg