Ще търсят нефт в Черно море още две години
Фото: frognews.bg

Ще търсят нефт в Черно море още две години

5 новини, 8

Още две години ще продължи търсенето на нефт и газ в дълбоките води на Черно море край Варна в блока "Хан Аспарух". Това реши правителството в сряда, когато удължи договора за проучвателните дейности, извършвани от консорциум между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Респол". Това е второто удължаване на контракта, който бе сключен през август 2012 г. и обединението плати на правителството 40 млн.

евро бонус за получаването на петгодишното разрешително за търсене на енергийни ресурси. Първото бе през септември 2017 г. и само за четири месеца и половина. “Тотал Е&П България”, в която "Тотал" държи 40 процента, а ОМВ и "Репсол" – по 30%, се ангажира да вложи около 1 млрд. лв. в изследователските дейности и досега е извършила два сондажа в терена. След анализирането на резултатите от първия, през октомври 2016 г.

"Тотал" обяви за открит нефт. Резултатите от втория сондаж, който трябва да даде по-добра представа за потенциалните залежи, все публично известни. Миналия декември обаче стана ясно, че се подготвя трети сондаж. Все още процедурата по подготовката на сондажа върви и не е ясно дали той ще се случи през 2018 г. или догодина, както и колко ще продължи. Още се избира и теренът за новото изследване между три потенциални площадки според анализите на резултатите от приключилия втори сондаж..

По договор компанията има право има право да поиска общо три удължавани...

    Повече за mediapool.bg