Турция повишава рязко митата на внасяни от САЩ стоки
Фото: econ.bg

Турция повишава рязко митата на внасяни от САЩ стоки

10 новини, 3

Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.

С подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган указ със 120 процента се повишава митото върху автомобилите, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на листа. Увеличават се също митата и върху козметиката, ориза и въглищата.

Турция повишава митата като реципрочна мярка в отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика, заяви днес в Twitter турският вицепрезидент Фуат Октай.

Миналия петък американският президент Тръмп обяви в туит удвояване на митата върху стоманата алуминия от Турция на фона на нарастващо напрежение между двата съюзника от НАТО заради задържания от Анкара американски пастор и във връзка с други дипломатически въпроси. Това доведе до силно ускоряване на спада на стойността на лирата.

Също така в нощта срещу понеделник по време на сесията на източноазиатските пазари стойността на валутата се срина още повече до рекордно ниско равнище: един долар струваше временно в понеделник 7,24 лири. Във вторник валутата се възстанови донякъде, но все още е под натиск.

Във вторник Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни. Турският държавен глава зая...

    Повече за investor.bg