Има ли Тръмп план срещу Запада
Фото: www.dnevnik.bg

Има ли Тръмп план срещу Запада

5 новини, 8

Съюзът между САЩ и Западна Европа постигна забележителни неща. Той спечели две световни войни през първата половина на 20 век. След това се разшири, включвайки бившите си врагове, и спечели Студената война. Помогна за разпространение на демокрацията и за постигане на най-високия жизнен стандарт (в западните страни), какъвто светът някога е познавал.

Президентът Тръмп обаче се опитва да разбие този съюз, посочва вестник New York Times в свой материал, цитиран от БТА.

Дали наистина той върши това съзнателно? Кой знае... Невъзможно е да се надникне в главата му и да се гадаят стратегическите му цели, ако той изобщо си поставя дългосрочни цели. Но нека кажем така: ако един президент на САЩ начертае някакъв таен, конкретен план за разрушаване на Атлантическия алианс, този план поразително би носил белезите на поведението на Тръмп.

Той би включвал открита враждебност към лидерите на Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония, би включвал предпочитание към схватки по измислени проблеми - не за да се печелят големи отстъпки за САЩ, а за да се създават конфликти заради самите конфликти.

Таен план за съсипване на Запада би предполагал също САЩ да потърсят нови съюзници в замяна на вече нежеланите. Най-очевидният би била Русия - най-големият съперник в Европа на Германия, Франция и Великобритания. И точно както действа Русия, САЩ – поставяйки си за цел да разбият Атлантическия ...

    Повече за investor.bg