Тръмп е "готов" да наложи мита върху целия внос от Китай
Фото: www.mediapool.bg

Тръмп е "готов" да наложи мита върху целия внос от Китай

8 новини, 3

Доналд Тръмп заяви, че е готов да засили търговската война с Китай като наложи мита на целия китайски внос в САЩ, възлизащ на 500 млрд. долара. "Аз към готов да отида на 500", заяви той в петък в интервю пред Си Ен Би Си. Тръмп за пореден път се позова на огромния дефицит в търговията с Китай и заяви, че смята това за "много нечестно". До момента двете най-силни икономически страни в света са си наложили взаимно импортни мита от 25% върху стоки и услуги на стойност 34 млрд.

долара всяка (по-късно влизат в сила новите мита за внос от 16 млрд.). Пекин отвърна огледално на мерките на Вашингтон, в резултат на което Белият дом заяви миналата седмица, че разглежда въвеждането през септември на мита от 10% върху внос за други 200 млрд. долара китайски внос. Списъкът със стоките вече е готов. Тръмп предупреди този месец, че е готов да обложи с мита и китайски внос за още 300 млрд.

долара. Ако САЩ въведат и нови мита, Китай вече няма да има възможност да отговори с ответни мерки. Затова Пекин обсъжда други мерки, като удължаване на проверките на внасяните от САЩ стоки, по-дълго разглеждане на сделките за сливане и поглъщане с участието на американски компании, писа "Уолстрийт джърнал". Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу обвини китайския президент Си Цзинпин за липсата на напредък в американско-китайските търговски преговори и предупреди, че американският президент няма ...

    Повече за mediapool.bg