Тръмп блокира сделката за Qualcomm
Фото: www.capital.bg

Тръмп блокира сделката за Qualcomm

9 новини, 4

Американският президент Доналд Тръмп блокира опитите на базираната в Сингапур компания за производство на чипове Broadcom да придобие американския си конкурент Qualcomm от съображения за националната сигурност на САЩ, предава Bloomberg.

Белият дом съобщава, че Тръмп е взел решението по препоръка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), която осъществява надзор върху придобиванията на американски фирми от чуждестранни купувачи. Нейното решение бе обявено само няколко часа след като Хък Тан, главният изпълнителен директор на базираната в Сингапур Broadcom, се срещна с представители на Пентагона като последно усилие да спаси най-голямата технологична сделка в историята.

„Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че Broadcom Ltd., придобивайки Qualcomm, може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на САЩ", казва Тръмп в заповедта, подписана в понеделник вечер във Вашингтон.

Заповедта подчертава твърдата позиция, която администрацията на Тръмп пое по отношение на чуждестранните поглъщания на американски технологични компании. През септември той блокира продажбата на Lattice Semiconductor Corp. на инвеститора Canyon Bridge, подкрепян от Китай. Сделката щеше да е за 1,3 млрд. долара. Това е едва четвъртият път в рамките на четвърт век, в който президент на САЩ спира чуждестранното поглъщане на американска фирма на основан...

    Повече за dnes.bg