Трети руски агент е идентифициран по случая с отравянето на Скрипал
Фото: www.mediapool.bg

Трети руски агент е идентифициран по случая с отравянето на Скрипал

5 новини, 6

Трети офицер от руското военно разузнаване, извършвал разузнавателна мисия преди отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е идентифициран от британската полиция за борба с тероризма и службите за сигурност, пише в. "Дейли телеграф". Смята се, че агентът на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е посетил английския град Солсбъри, за да помогне за планиране на нападението, преди двама негови колеги да внесат нервнопаралитично вещество във Великобритания, посочва изданието.

Това е поредното разкритие във връзка с шокиращото нападение с Новичок, за което се смята, че е подбудено от Русия, отбелязва британският в. "Дейли мирър". Атаката непреднамерено доведе до смъртта на британката Доун Стърджис и причини здравословни проблеми на приятеля й Чарли Роули. По-рано тази седмица беше разкрито, че заподозреният, идентифициран първоначално като Руслан Боширов, всъщност е високопоставен агент на име Анатолий Чепига, награждаван от руския президент Владимир Путин.

Според "Дейли мирър" британската полиция и контраразузнаване може да започнат разследване на евентуални предишни убийства, които може да са свързани с Чепига и неговия съучастник Александър Петров. Предполага се, че тези мъже може да са осъществявали удари срещу мишени в различни части на света по поръчка на режима на Путин. Проучва се дали двамата са извършвали убийства в Украйна, Грузия и руската република ...

    Повече за mediapool.bg