″Топлофикация - Перник” иска да премине на газ през лятото© dnes.bg

″Топлофикация - Перник” иска да премине на газ през лятото

, 4 новини, 5 прегледа

"Топлофикация-Перник" иска да строи когенерационни мощности ново поколение, които да работят на природен газ през лятото, когато потребителите на топлинна енергия са малко и не е изгодно ползването на работещите на въглища парогенератори. Инвестиционното намерение за минимум 6.3 млн. лв. е било внесено в понеделник в регионалната екоинспекция за одобрение, съобщи изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов пред БТА.

Срещу свързваната с бизнесмена Христо Ковачки електроцентрала миналата есен имаше граждански протести, че гори незаконно отпадъци и дори частично бе затворена, защото ползва биомаса без разрешение. След това обаче бе пусната отново в експлоатация, а междувременно дружеството поиска да бъде прекратена процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение за добавяне на биомаса, шисти и RDF към въглищата, използвани в ТЕЦ "Република" за производство на електрическа и топлинна енергия

Преди дни електроцентралата отново влезе в полезрението на прокурорските проверки за незаконно горене на отпадъци, а сега вече има нова виждане за бъдещето си.