Тонове мъртва риба е изхвърлило Варненското езеро5Фото© actualno.com

Тонове мъртва риба е изхвърлило Варненското езеро

, 14 новини, 21 прегледа

Тонове мъртва риба е изхвърлило днес по бреговете си Варненското езеро. Клиповете, илюстриращи екокатастрофата, които се появиха в социалните мрежи, са предизвикали спешна проверка от Районната здравна инспекция и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, но резултати от тях все още няма. Според източници на "Дневник" рибата най-вероятно е задушена от фитопланктон, чието бурно цъфтене започна преждевременно с първите топли дни на май. То бе предизвикано от тежкото замърсяване на езерото с фекални води.

Още в края на август м.г. скъсан канализационен тръбопровод започна да излива в езерото близо 8.3 хил. куб. м. фекални води от два района с население, надхвърлящо 27 хил. души. На местната администрация, която е собственик на тръбата обаче, й отне повече от осем месеца, за да реши да започне ремонт на тръбата. Срокът за приключване на ремонта, започнал преди дни, е три месеца, което означава, че замърсяването ще продължи и по време на целия летен сезон.

Междувременно - в края на миналата седмица бяха публикувани сателитни снимки, които илюстрираха факта, че насищането на водата с вредни отпадъци е станало причина за фаталния цъфтеж на фитопланктона. Кадрите документираха и факта, че замърсяването е излязло извън рамките на езерото, "заляло" е близкия плаж на варненския район "Аспарухово" и кв. "Галата" и е достигнало почти до устието на р. Камчия, носено на юг от морските течения.