Томислав Дончев: Ще има грантове и за бизнеса2Фото© actualno.com

Томислав Дончев: Ще има грантове и за бизнеса

, 6 новини, 7 прегледа

Ще има грантове за бизнеса, това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по bTV . Те ще покриват 1/5 или 1/6 от годишния им оборот, подкрепата е по-скоро за ликвидността им в кризата, предизвикана от коронавируса. Безвъзмездната помощ за държавата ще е за фирми, които са най-пострадали  и за тези, които след кризата ще могат да възстановят работата си. Разработваните схеми ще трябва да минат през обществено обсъждане, ще са готови до седмица.

Няма нужда от мораторуим върху кредитите, държавата е осигурила подкрепа за банките и те могат да да отсрочат кредити за медец, два, три. Имаме уверение от тях, че в рамките на седмицата те ще предложат мерки.

175 фирми за 48 часа са подали документи по мярката 60 на 40, дори да е верен процентът, който бизнесът казва, 8% от компаниите, това са десетки хиляди фирми. Подкрепата на държавата да плати 60% от заплатите, не е за всяка компания, тя е за тези, които имат бъдеще след кризата. За жалост има фирми, които няма да се възстановят, каза вицепремиерът.