Тодор Кантарджиев: Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора© actualno.com

Тодор Кантарджиев: Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора

, 4 новини, 8 прегледа

/КРОСС/ Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по радио „Фокус“.

Той напомни, че парковете все още са затворени, а пейките са забранени да се ползват. Там, където не са паркове, не е редно на близко да стоят хора. Разговорите трябва да са между хората на около 1,5-2 м, задължително с маски. Трето, винаги на слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда, подчерта още Кантарджиев.

Никой не си прави илюзия, че с каквито и мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция.

Това не се е случвало никъде в историята и в никоя държава, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Панорама“ по БНТ. Това, което се опитваме да направим и успяваме, е да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и най-вече да смачкаме върха. Той да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме апаратура, да нямаме лекарства. Това успяхме за момента да го постигнем, обясни той. И добави, че ще бъде много жалко, „ако сега не устоим по чисто емоционални причини“.