Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит
Фото: dnes.dir.bg

Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с ЕС за Брекзит

6 новини, 8

Британският премиер Тереза Мей увери, че е близо до договаряне с Европейския съюз на условията, при които ще се осъществи Брекзитът, предаде Ройтерсв петък. В очаквана с огромен интерес реч по темата тя каза, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение. Мей заяви, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с Европейския съюз, което да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

Решението за Брекзит няма да се преразглежда, каза тя и допълни, че сега е ред на политиците да изпълнят това, което е поискал от тях народът. Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска, призна министър-председателката, цитирана от Франс прес. В речта си, в която представи визията си за бъдещите търговски връзки с блока, тя заяви, че страната й няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Тя изрази очакване реципрочният пазарен достъп да намалее след Брекзита, предаде Асошиейтед прес. Това, каза тя, е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз. Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Ирландия след Брекзит, защото, по думите й, това ще разруши общия пазар в Обединеното кралство, което е неприемливо.

Тя добави, че няма...

    Повече за mediapool.bg