Тереза Мей уличи Русия за отравянето на Сергей Скрипал
Фото: www.dnes.bg

Тереза Мей уличи Русия за отравянето на Сергей Скрипал

31 новини, 6

Британският премиер Тереза Мей обяви за "високо вероятна" хипотезата, че Русия стои зад опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал.

В изказване пред членовете на британския парламент, Мей нарече отравянето на Скрипал и дъщеря му "безразсъден и отвратителен акт".

Външното министерство на Великобритания е повикало на разговор посланика на Русия в Лондон, за да обясни дали атаката е била "директно действие от страна на руската държава" или е резултат от загубата на контрол от страна на руските служби за сигурност върху резерва от нервнопаралитични вещества, каза още Тереза Мей.

Разследването е показало, че отровата, използвана срещу Скрипал, е "нервнопаралитичен агент от военен тип, разработен от Русия".

Британското правителство е поставило на Москва краен срок до вторник, за да даде обяснения за инцидента. Ако не последва "достоверна реакция" от руска страна, британските власти ще приемат, че атаката е свързана с "незаконна употреба н асила от страна на руската държава срещу Обединеното кралство".

В такъв случай, Тереза Мей ще поиска парламентът да вземе съответните санкционни мерки срещу Русия.

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

    Повече за webcafe.bg