Теменужка Петкова: Цената на природния газ не зависи от нас
Фото: www.mediapool.bg

Теменужка Петкова: Цената на природния газ не зависи от нас

5 новини, 2

Цената на природния газ не зависи от нас, това е ресурс, с който не разполагаме. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира очакваното увеличение на синьото гориво с 14% от октомври и заявката на редица браншове, че то ще доведе до поскъпване на редица стоки. Цената е съобразно договора с Русия и зависи от цената на петрола и курса на долара, обясни Петкова. “Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители“, коментира министърът пред бТВ.

По думите й има възможност да бъде предоговорена цената с "Газпром" в бъдеще. Петкова посочи, че след споразумението на Европейската комисия и "Газпром" има предпоставки да започне предоговаряне на условията за доставка, което предстои и за България. Европейската комисия започна антимонополно дело заради по-високите цени, по които "Газпром" продава природен газ на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.

За да избегне плащането на глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави. Енергийният министър потвърди, че НЕК трябва да плати още 32 млн. евро по проекта АЕЦ “Белене”, защото това е постановил ...

    Повече за mediapool.bg