Великобритания е готова да остане в митническия съюз и след 2021 г.
Фото: www.mediapool.bg

Великобритания е готова да остане в митническия съюз и след 2021 г.

8 новини, 6

Великобритания ще каже на ЕС, че е готова да остане в неговия митнически съюз и след 2021 г., пише в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс. Тази седмица водещите министри на британското правителство, които работят по стратегията на Брекзита, се договориха за нов план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия, след като отхвърлиха предишни предложения на ЕС. По график Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но си е осигурило преходно споразумение, с което запазва търговските си връзки с ЕС непроменени до края на 2020 г., стига да бъде постигнато окончателно споразумение в близките месеци.

Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че Великобритания ще излезе от митническия съюз, което ще позволи на страната да сключва свои търговски споразумения с други държави. Министрите й обаче са разделени по въпроса към какъв вид митническа система с ЕС да се стреми Лондон. На вчерашното си заседание министрите са се съгласили, че Великобритания трябва да се опита да остане в митническия съюз, ако предвидената в едно от правителствените предложения технология за граничен контрол не е готова навреме за 2021 г.

Официални лица са предупредили, че тя може да се забави до 2023 г., пише вестникът. На въпрос за нейни двустранни срещи по темата за Брекзит и митническия съюз в четвъртък в София Тереза Мей отговори, че Обединеното Кралство ще напусне и митническия съюз, напуск...

    Повече за mediapool.bg