Цацаров: Цветан Василев не е Сергей Магнитски
Фото: www.mediapool.bg

Цацаров: Цветан Василев не е Сергей Магнитски

10 новини, 9

Българските прокурори да се запознаят със случая и закона "Магнитски", препоръча съпругата на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който се укрива от българското правосъдие в Белград и поиска закрилата на САЩ по силата на закона "Магнитски", защитаващ репресирани заради разкрита от тях корупция. Изявлението на Антоанета Василева, която е обвинена в пране на пари и също е в Сърбия със заповед за орест от българската прокуратура", бе публикувано в събота на официалния сайт на съпруга й.

Това стана ден, след като в петък, по време на отпуска си, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Цветан Василев не е и никога няма да бъде Сергей Магнитски". Василева се съгласява в Цацаров, че Василев наистина не е Магнитски, тъй като Магнитски и бил адвокат на Бил Браудър, който е загинал мъчително в резултат на изтезанията в ареста. Затова по-скоро според нея сравняването на съпруга й трябва да е с Браудър, чийто инвестиционен фонд е изкуствено фалиран в Русия и той изгубва активите си заради корупционните практики там.

"С помощта на държавната машина са изфабрикувани фалшиви обвинения с цел да го унищожат. Магнитски е жертвата, която не е предала Браудър въпреки униженията и физическите мъчения, на които е подложен. Съдбата му е вдъхновила защитниците на човешките права по цял свят", разяснява Антоанета Василева на магистратите у нас. "КТБ беше унищожена от българските дъ...

    Повече за mediapool.bg