Съдът отмени екооценката за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"
Фото: www.mediapool.bg

Съдът отмени екооценката за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

6 новини, 10

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил оценката за въздействие на околната среда, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за строеж на нов ядрен блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от съда. Решението е взето в четвъртък, но още не е публикувано и не са ясни мотивите, с които е подкрепена жалбата на "Зелените" срещу оценката за въздействие на околната среда за построяването на VІІ блок.

То подлежи на обжалване през петчленка на ВАС и вероятно ще бъде сторено от "нови мощности АЕЦ Козлодуй", което е дъщерно предприятие на съществуващия ядрен оператор. Делото бе заведено през 2015 г. по повод намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ "Козлодуй" нов блок по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус". Споразумението с нея обаче се разсъхна, а по-късно японският собственик "Тошиба" продаде дружеството, което беше пред фалит.

Екооценката обаче разглежда и възможността на предвидената за новия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка да се инсталират руски реактори. Възражението на "Зелените" е, че нито реакторът АР-1000, нито евентуален руски реактор са минавали оценка за съответствие с българското законодателство. МОСВ е взело решение при абсолютен недостиг на входни данни за технологиите, смятат от партията.

Те оспорват и това, че фирмата, която е изготвила оценката за въздействие върху околн...

    Повече за mediapool.bg