Стъпка напред в сагата по развода на НИМХ и БАН
Фото: www.dnevnik.bg

Стъпка напред в сагата по развода на НИМХ и БАН

10 новини, 5

Българската академия на науките и Националният институт по метеорология и хидрология подписаха споразумение, което гарантира за временен директор на института да бъде избран човек, посочен от учените в него. Освен това до края на октомври Министерството на образованието и науката трябва да внесе в Министерския съвет проект за създаване на изследователски институт, към който да се преобразува НИМХ след излизането си от БАН, съобщи БНР.

На този етап това спира планираните ефективни протести на синоптиците. Дава гаранция и за запазване на 24-часовата работа на метеорологичния институт. Според работещите в него тя трябваше да бъде преустановена по-късно днес. Причината е, че около три седмици институтът е без ръководство, след като управителният съвет на БАН освободи доскорошният директор проф. Христомир Брънзов. Въпреки стъпката напред в сагата около раздялата на БАН и НИМХ тя едва ли ще мине безболезнено.

Причината е, че предстои двете страни да уточнят подробности по развода, които засягат и въпроса колко и кои имоти, ползвани от института в момента, ще му бъдат дадени след отделянето. Всички тези имоти, както и нематериалните активи на института, са собственост на академията. Решенията по тези въпроси не могат да се вземат от управителния съвет и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, а с в прерогативите на общото събрание на академията, в което има доста различни мнения ...

    Повече за mediapool.bg