Сътрудничеството и равенството между половете обсъдиха Захариева и Азуле© frognews.bg

Сътрудничеството и равенството между половете обсъдиха Захариева и Азуле

, 7 новини, 10 прегледа

Честит празник и да живее България. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле по време на тържественото отбелязване на Деня на просветата и славянската писменост пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя посочи, че за нея е голяма чест като представител на ЮНЕСКО да споделя светлия празник 24 май. Азуле обърна внимание на нематериалните аспекти на езика.

„Езикът е първата среда, в която сме приети. Той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наследява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това, чрез което човешкото същество предава, получава и това посредством, което има и съществува история“, каза тя.

„ЮНЕСКО се основава на абсолютното убеждение, че именно богатството на характерните особености на всяко общество позволява да се изкове всеобщото, че служим толкова на голямото човешко семейство, колкото опазваме многообразието на изражението му и по-специално на неговите езици“, подчерта генералният директор на ЮНЕСКО.