Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената
Фото: www.economic.bg

Стоянка Мутафова празнува 96 години отново на сцената

9 новини, 7

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще отбележи 96-тия си рожден ден отново на сцената на Сатиричния театър. Почитателите й ще могат да я видят в постановката "Столетие мое". "Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми!" – с тези думи Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен предел Сатиричния театър в навечерието на рождения й ден преди година.

"Сигурна съм, че всички вие ще бъдете тук и аз ще бъда много щастлива", обяви актрисата тогава под бурните аплодисменти на почитателите й. В спектакъла "Столетие мое" Мутафова играе възрастна дама, която празнува 100-годишния си рожден ден заедно с дъщеря си, внучката и правнучката си. Госпожа Стихийно бедствие, както често е наричана, е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

Завършва Първа софийска девическа гимназия през 1941 г., а след това класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов" в София. В периода от 1947 – 1949 г. учи в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага и играе в театъра в чешката столица. В Прага Мутафова среща първата си любов и се жени за чешкия режисьор Роберт Роснер.

Тя е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се връшат отново в чешката столица. Там Стоянка ...

    Повече за mediapool.bg