Столтенберг иска Македония в НАТО
Фото: www.cross.bg

Столтенберг иска Македония в НАТО

12 новини, 5

Македония показа, че има способността да провежда реформи в духа на ценностите на НАТО, да се съсредоточи върху демократичните процеси и промените в областта на отбраната, да насърчава добросъседските отношения и да се превърне във фактор за стабилност в региона. След последователното изпълнение на тези задачи, мястото на Македония е в НАТО. Това стана ясно в четвъртък след срещата между генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, пише македонският „Курир".

На срещата министърът посочи, че има ясен консенсус сред граждани и политици, че страната трябва да стане пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Шекеринска информира генералния секретар на Алианса за увеличаването на бюджета за отбрана, както и за решението за разширяване на македонския контингент в мисията в Афганистан.

„Изпълнението на стратегическата ни цел Македония да стане 30-и член на НАТО е от голямо значение не само за нашата страна, но и за мира и стабилността на Балканите. Членството на Македония в НАТО е цел, която обединява всички граждани, и около която има политически консенсус. Нуждаем се от насърчение и подкрепа, за да можем да изпратим посланието, че тази цел е жизнеспособна", подчерта военният министърът на Македония.

Шекеринска отбеляза, че правителството е постигнало пробив в осъществяването на реформите и че бъдещето ще бъде белязано...

    Повече за cross.bg