Без медицински сестри няма здравеопазване
Фото: www.bnews.bg

Без медицински сестри няма здравеопазване

21 новини, 5

Навръх професионалния си празник на 12 май медицински сестри от цяла България излизат на протест заради ниските възнаграждения. Цели випуски медицински сестри напускат България заради ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд. Това заяви пред bTV Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

"Ние излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности, нашият труд да бъде достойно оценен, защото е високо квалифициран, труден, рисков, ако нас ни няма, няма да има и здравеопазване", заяви Недкова.

Следствието от всичко това е просто - професията се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст. По думите й средната възраст на медицинските сестри е 53 г., на акушерките - 51 г., на фелдшерите - 56 г., а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на средно 51 г.

Младите медицински сестри започват със заплата, която е близка до минималната, което е около 10 пъти по-ниско от стандарта за начинаещ здравен работник в Германия.

По думите й би трябвало медсестрите да са най-многобройното здравно съсловие, а броят им се приближава до този на лекарите.

"Това съотношение не е полезно за никого – нито ние можем да извършваме качествено работата си, защото работим на 2-3 места, за да можем да крепим здравната си...

    Повече за webcafe.bg