СОС пак посочва кой да замества арестуваната кметица на "Младост"
Фото: www.actualno.com

СОС пак посочва кой да замества арестуваната кметица на "Младост"

13 новини, 3

Столичният общински съвет (СОС) се очаква в четвъртък за втори път да посочи временно изпълняващ функциите на кмет на район "Младост", който да замести арестуваната за подкуп и отстранена от длъжност от спецсъда миналата седмица кметица Десислава Иванчева. Единият вариант е първият избор на Иванчева и съвета Владимир Клисуров, който обаче подаде оставка. Ако съветниците отново се спрат на него, общината на практика ще остане без кмет до 8 юни, когато изтича предизвестието му за напускане.

Другите две възможности са зам.-кметът по строителството арх. Румен Русев, който обаче бе уволнен със заповед на Иванчева от ареста, или Петър Кърджилов, когото тя назначи за свой заместник на мястото на Русев. Именно тази кадрова рокада костваше поста на Иванчева и арестуваната заедно с нея нейна заместничка Биляна Петрова, тъй като спецсъдът при, че възможността да уволнява и наказва дисциплинарно свидетели по делото ѝ от общината всъщност представлява натиск над тях.

Докато СОС решава кой да замества задържаната за корупция титулярка, апелативният спецсъд ще разгледа в четвъртък жалбите срещу отстраняването от длъжност на Иванчева и Петрова. Въпреки че според магистратите двете имат правомощия да кадруват от ареста, докато не са официално отстранени със съдебно решение, според председателя на СОС Елен Герджиков въпросните заповеди на Иванчева били нищожни. По думите му след свикания от н...

    Повече за mediapool.bg