Съкровището: Златен венец за €2 млн. и още... злато
Фото: www.mediapool.bg

Съкровището: Златен венец за €2 млн. и още... злато

10 новини, 7

Прокуратурата обяви ареста на служителя на ДАНС Недко Добчев и трима иманяри, които са се опитали да продадат на черния пазар античен златен венец и други златни бижута за 2 млн. евро. Според държавното обвинени четирима са част от престъпна група, която се е занимавала с търговия на културно-исторически ценности. Те са били задържани при опит за сключване на сделка в Симеоновград. На пресконференция в четвъртък бяха показани златният венец, който е трябвало да бъде продаден за 2 млн.

евро, както и още три златни накита. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че арестите са станали след подаден сигнал в края на юли тази година. Полицията е организирала сделката в Симеоновград чрез свои подставени лица в понеделник. Първоначално са били задържани 7 души. По-рано през годината е имало и друг опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Наблюдаващият прокурор Сийка Милева обясни, че човекът на ДАНС Недко Добчев се е занимавал с координация между иманярите и купувачите.

Той проверявал и надеждността на клиентите, които са проявявали интерес към предметите. "Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато", коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заместник-директорът на Института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половин...

Повече за mediapool.bg