(BO) "Синята зона" в центъра на Варна влиза в сила
Фото: btvnovinite.bg

(BO) "Синята зона" в центъра на Варна влиза в сила

6 новини, 3

Синя зона вече има и във Варна. От днес влиза в сила платеното почасово паркиране в работните дни.

Както и в останалите големи градове, целта е центърът да се освободи от огромния брой автомобили. От днес служители ще раздават брошури и ще обясняват правилата. От поставените указателни табели пък става ясно, че може да се плаща с есемес, с мобилно приложение и в брой – в магазинчета и заведения.

Живеещите в центъра ще плащат по 5 лв. на месец за първи автомобил. Някои от тях са скептични, че ще намерят място пред дома си, въпреки таксата.

„Изграждането на паркинги в идеалната градска част на Варна е почти невъзможно, защото няма такива свободни терени, има няколко терена, които в момента проучваме, но там инвестицията е много сериозна”, обясни Младен Иванов от Общински паркинги.

Паркирането струва по лев на час, но само за три часа.

До момента в идеалния център на Варна са паркирани около 5000 автомобила. Новите паркоместа, които влизат в синята зона, са около 2600, тоест 2400 коли трябва да бъдат изнесени от центъра.

5% от паркоместата са предвидени за хора с увреждания. Те ще имат право на 3-часов безплатен престой.

Следващият месец е гратисен – санкции за неплащане няма да има, но пък ще глобяват неправилно паркиралите шофьори.

Ако след три часа не махнете колата си от синята зона, ще й бъдат поставени скоби, а след 19 ч. тя ще бъде вдигната с паяк. Така ще трябва да плат...

    Повече за btvnovinite.bg