Директорът на Агенцията по трансплантации е подала оставка
Фото: www.actualno.com

Директорът на Агенцията по трансплантации е подала оставка

8 новини, 4

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) д-р Марияна Симеонова отново е подала оставка, след като вече веднъж поиска да се оттегли през юни, но тогава оставката й не беше приета от здравния министър Кирил Ананиев. Тогава мотиви за оттеглянето не бяха посочени, но се предполага, че бе свързано с протестите на нуждаещи се от трансплантация на бял дроб в чужбина заради прекратения достъп на български пациенти до чужди клиники и невъзможността на институциите да разрешат проблема в продължение на месеци.

Този път Симеонова е посочила лични мотиви, като от здравното министерство уточниха, че са свързани с нейното професионално развитие. По неофициална информация Симеонова ще работи извън България. В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста. Междувременно екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза, заявиха от МЗ. Белодробни трансплантации не се извършват у нас и затова нуждаещите се пациенти до миналата година се лекуваха в австрийска клини...

    Повече за mediapool.bg